Categories
Exhibitions

Čopič namesto kitare… / Pinsel statt Gitarre…

Judenburg, 11.4. – 11.5.2024

V čast nam je, da umetniki iz Pirana, s katerim smo si že zelo blizu, razstavljajo v Judenburgu na otvoritvenem vikendu 950. obletnice Judenburga.

Karoline Straner, Stadtmarketing Judenburg

Čopič namesto kitare… / Pinsel statt Gitarre…

Čopič namesto kitare
Mednarodna skupina umetnikov iz Pirana bo obiskala Mestno galerijo Judenburg ob 950. obletnici mesta Judenburg. Med mestoma Piran in Judenburg že vrsto let poteka kulturna izmenjava – na glasbenih in tradicionalnih prireditvah, umetniških razstavah in tržnicah.
Od četrtka, 11. aprila 2024, bodo umetniki Gianni Collori, Taljub Lapanje in Marko Jezernik razstavljali svoja dela in skupaj z mestnim oddelkom za trženje vabili na odprtje ob 18.30. Razstavo si boste lahko brezplačno ogledali do 11. maja, ob petkih in sobotah od 10. do 12. ure.
Pinsel statt Gitarre
Anlässlich der Feierlichkeiten zu 950 Jahr Judenburg ist eine internationale Künstlergruppe aus Piran zu Gast in der Stadtgalerie Judenburg. Die Städte Piran und Judenburg haben schon seit vielen Jahren einen kulturellen Austausch in beiden Städten – bei Musik- und Brauchtums-Veranstaltungen, Kunst-Ausstellungen und Märkten.
Ab Donnerstag, dem 11. April 2024 zeigen die Künstler Gianni Collori, Taljub Lapanje und Marko Jezernik ihre Werke und laden gemeinsam mit dem Stadtmarketing zur Vernissage um 18.30 Uhr. Die Ausstellung ist in weiterer Folge bis 11. Mai immer freitags und samstags von 10 bis 12 Uhr bei freiem Eintritt zu besichtigen.

Predstavitev slikarjev – Razstava v Judenburgu 11.4. do 11.5.2024

GIANNI COLLORI

Gianni Collori je rojen v Piranu in je večino svoje kariere posvetil glasbi, vendar v svojem studiu Carrara Grande, poimenovanem po nekdanji cesti devetega korpusa, ustvarja s čopiči in drugimi umetniškimi sredstvi.

Na razstavi v piranskem svetilniku so bila predstavljena dela, ki so po besedah Zorice Mužinič pomenila Giannijevo vrnitev k tehniki akvarela. Giannijeva partnerica je pojasnila, da se je s to tehniko vračal k starim razglednicam iz Pirana, ki v njegovih akvarelih zaživijo povsem novo, barvito življenje. S slednjim je želel ljudem približati zgodnejše podobe mesta, saj jih običajno vidimo v lepši luči kot današnje, čeprav se pod vtisom nostalgije ne razlikujejo tako zelo. S pridihom barv jim želi sporočiti, da je Piran še vedno lep in si zasluži naše občudovanje.

Mostra di Gianni Collori al Faro di Pirano  – IERI, OGGI, DOMANI … PER SEMPRE, PIRANO

Na tokratni razstavi v Judenburgu se bo predstavil z novim opusom slik v mešani tehniki.

Labirint & Fosil – Mešana tehnika

TALJUB LAPANJE

Taljub Lapanje iz Pirana, ljubiteljski slikar, glasbenik, popotnik, motorist in učitelj, je v atriju palače Pretoria predstavil svoje barvite slike. Razstavljena dela prikazujejo specifične in večplastne ulične prizore, polne intenzivnih barv…

Taljub Lapanje, učitelj šolske pedagogike, je začel slikati pred približno dvajsetimi leti in že tri leta sodeluje v likovnem društvu Vrtnica iz Portoroža. Javnosti je bolj znan kot kitarist, ki je s svojimi glasbenimi nastopi gostoval po vsej Evropi. Še posebej so mu všeč velika mesta, kot so München, Frankfurt, Helsinki in Stockholm, ki jih v svojih delih pogosto upodablja kot motive in antipode ulic rodnega Kopra, kjer je preživel brezskrbno in igrivo otroštvo.

Leta 2018 je za upodobitev Čevljarske ulice prejel prvo nagrado na VIII. ekstempore v zgodovinskem jedru Kopra in veliko odkupno nagrado na LIII. Mednarodnem slikarskem extempore v Piranu istega leta. Leto pozneje je prejel nagrado za umetniški dosežek na IX. mednarodnem slikarskem ekstempore. Svoja dela je večkrat razstavljal, najpogosteje v Caffe Galeriji v Piranu… Več fotografij v članku Motivi in podobe obalnih mest na slikarskem platnu

Ulice Pirana – Acryl na platno

MARKO JEZERNIK

Marko, vsestranski, organizator, tretja dimenzija, les, kovina, risba, tenis, rokomet, tudi ping pong, petje, akvarel, slikanje … in Piran. Spet jadranje in morski motivi. Njegov opus je nemogoče strniti v odstavek ali na stran papirja. Kamor pride in kjer živi, deluje. Je idejni lider za vse okrog sebe, je ustvarjalec, likovnik in ve, kako spoznati in prepoznati prostor. Kdor zmore vsrkati milijon njegovih informacij, ga spozna za fenomen – Jezernika, seveda. Marko je med neskončnimi stvaritvami tudi s svojimi radirankami vstopil v likovnost, kjer v tehnikah odvzema predustvarjeno. Korektur takrat ni, ko briše, tisto v prvotni obliki izgine. Ravno tako slika akvarel, ko vodno barvo doda, jo pusti, dodajanja v akvarel ni. Občutki, percepcija, odnos. Ima filling, da gledalca prevzame. Marko je s svojim likovnim deležem močno prisoten v slovenskem prostoru, je vsestranski, zato je tudi izbira in kopica njegovih del s spoštovanjem na ogled. Rad je provokator, a z izzivom in hkrati v dobrem. Linijo in potezo čopiča močno čuti, je v njegovih delih orodje z namenom, kateremu služi. Tudi v besednih verzih je jasno, kaj govori, kaj piše in kako omenjeno sporoča drugim. S sliko in z besedo. Marko je unikat.

Iz kataloga ob razstavi JEZERNIKI – akademski slikar Denis Senegačnik

EL TORRO / Razmišljanja ob bikovi smrti /

Ideja za to razstavo je nastala tako enostavno, kot je bilo povabilo, da sem prisoten na« kolinah», kot so to imenovali domačini. Ko sem pričel risati risbo za risbo, se nisem mogel upreti razmišljanju o tem, kaj vse se nam dogaja v življenju, kaj se dogaja tistim, s katerimi smo včasih živeli in drugim, s katerimi nikoli nismo in nikoli ne bomo živeli skupaj. Ritual je podoživet v svetu krajine, ki jo ustvarjam v akvarelih, ki je moja, vaša in naša in je bila nekoč tudi njihova. Je kot hollywoodska scena, ki skrbi za to,  da so dogodki, doživljaji, pripetljaji, stiske in tragedije postavljeni v trodimenzionalni prostor, ki prenese skoraj vse, kar si človek izmisli.

 Marko Jezernik – Nezbiše, Kozjansko Avgust, 1992

Tekst, risbe in slike  Marko Jezernik *   Prevod v nemški jezik Folke Tegetthoff

El Torro / Razmišljanja ob bikovi smrti / – Acryl na juto

Piran Express & Gianni Collori

Piran ekspress – Piran (Official video)

PIRAN EXPRESS – PIRAN EXPRESS (Official video)

PIRAN EXPRESS on FB

Gianni Collori > Kontakt: Atelier Carrara Grande / Ulica IX. Korpus 16, 6330 Piran gsm: 00386 40 942 163 e-mail: collori2805@gmail.com

Hornets & Taljub Lapanje

HORNETS on FB

HORNETS @ MK Pirates Novigrad 2023

HORNETS and WANTED 5 @ MK KONDOR ( REBEL YELL )

 Taljub Lapanje > gsm: 00386 41 345 979 e-mail: taljublapanje@gmail.com

Georgios Deep Sea Singers & Marko Jezernik

Let’s Try That    Never Think It’s Over

Marko Jezernik > e-mail: galerija.jezernik@gmail.com  www: Marko Jezernik Online Gallery

By Marko Jezernik

I'm running Online Art Gallery presenting my artworks / paintings, fused glass, art furniture, catalogues and books.. / Aditional activities: Art Promotion & Consulting, Mentorship, Webpage administration&editing...
Biodiversity - Owner & Editor https://mjbiodiversity.wordpress.com/
Geopolitics ABC - Owner & Editor https://geopoliticsabc.wordpress.com/
Choir Georgios Piran - Markoting&PR /singer in choir/ https://choirgeorgiospiran.wordpress.com/news/

Leave a comment